De ce consider că sesiunea NU ar trebui să existe!

Bună! Dacă te-a atras în vreun fel titlul acestui articol înseamnă că ești student și probabil displaci sesiunea la fel de mult ca mine. Sunt nenumărate lucruri care sunt greșite la modul în care este organizat sistemul de învățământ superior în Romania, sesiunea fiind unul dintre ele. Dacă cumva nu ești student și ai dat peste acest articol permite-mi să te introduc în atmosfera ”Sesi-Stresi”

O zi de luni, prima zi de sesiune. Cu greu te trezești dimineața știind că este absolut necesar să te apuci de învățat (că doar nu vrei cumva să ai note mici sau să ajungi în restanță pentru că evident nivelul tău de înteligență și de capabilitate este corect reprezentat de o notă). Te uiti peste programă, adică peste o lista ce cuprinde cuprinsul cărții din care trebuie să citești cu un alt font. Te prinzi putin cu mainile de cap, dar treci repede peste pentru că nu ai timp suficient să te plângi de cât de mult ai de învățat. Te uiti pe calendar, numeri zilele pe care le ai la dispozitie până la examen ( în cel mai bun caz 5 zile). După ce te bucuri puțin că ai 5 zile la dispoziție scoți din sertar cartea pe care nu ai atins-o tot semestrul și te minunezi cât de grea este. Te uiți la cuprins. 400 de pagini. Ok asta înseamnă 100 de pagini pe zi și o zi în care să recapitulezi ( adică să te panichezi și să încerci să citeși încă o data toată materia). Pasul următor: iei frumos un calendar, sau agendă sau whatever și îți notezi fain frumos ce ai de gând să faci în fiecare zi până la examen (ca să fi frustrat la sfârșitul fiecărei zile că nu ai reușit să citești și să reții 100 de pagini). După această pregătire riguroasă te ridici de la birou deja obosit și te duci să iți faci o cafea, să stai pe Instagram 30 de minute și într-un final te apuci de învățat cu pauze regulate în care te întrebi dacă merită să te lași de facultate.

materia pentru un semestru

În fiecare zi timp de o lună trebuie să te aduni să înveți cantități industriale de materie pe care o întelegi sau nu. Evident nu ai timpul necesar să aprofundezi materia pentru că nu ai termina la timp pentru examen și nu ne dorim asta. Informația neînțeleasă se tocește și se uită, adică este complet inutilă. Asa că după o lună de examene ești obosit, stresat, ai câțiva neuroni în minus și pe lângă asta mai ești și frustrat pentru că nu-ți mai amintești mai nimic din ce ai învățat.

Na cam asta este, pe scurt atmosfera de sesiune. Evident că ma refer aici la sesiunea UMF Cluj-Napoca pentru ca na asta este experiența mea. Sunt sigură că și în alte univeristăți vibe-ul este același (poate mai puțin dramatic).

Oare cum ar fi experiența de student dacă nu ar exista sesiunea?

Haideți să trecem într-un univers paralel unde nu există o sesiune de examene, ci ca în liceu sau chiar în școala generală am fi cu toții evaluați periodic.

1.10.2020. Prima zi de facultate. Te uiti pe orar, mergi frumos la cursuri/ laboratoare cand trebuie cum trebuie unde trebuie. Fiziologie. Materie pentru 3 semestre. Semestrul ăsta 3 capitole. Primul capitol: Sistemul respirator – 3 săptămâni. Știu exact că după 3 săptămâni mă așteaptă un examen frumușel din sistemul respirator. 3 cursuri aproximativ 50 de pagini maxim. Le citesc de mai multe ori, ce nu înțeleg caut în alte surse. Super acum știu despre ce este vorba.

Mă duc la examen cu materia bine înțeleasă, iau notă mare sau nu este irelevant. Important este că mi-am luat timpul necesar să procesez informația și probabil îmi va fi mai ușor să mă folosesc de ea mai târziu ( că doar învățăm ca să ne folosim de informații mai târziu nu pentru note, nu?).

Este adevărat că și în prezent suntem evaluați oarecum periodic, dar materia nu este scoasă din programa pentru examen și notele nici nu cântăresc prea mult la nota finala, deci este destul de ușor să nu te prea intereseze de aceste ”teste”.

Un alt aspect, care aproape că și-ar merita propriul articol sunt notele. Este atât de frustrant faptul că încă suntem evaluați după niște criterii bizare, care ne fac să credem că performanța noastră depinde doar de un amărât de număr. Mai ales în situația de anul acesta ( sesiune online cu examene oral) s-a pus în evidență cât de nereprezentative sunt notele. Fiecare dintre noi a primit un subiect diferit și a fost evaluat în unele cazuri de cadre didactice diferite. Cum se poate diferenția un student care stăpânește toată materia de unul care ”pică pe subiect” în acest caz? Răspunsul este nicicum. Nu se poate ști cine ce cum și cât a învățat în momentul când singurul rezultat este un număr.

În universul paralel de care vorbeam mai devreme s-ar lua poate în calcul performanțele unui student în ansamblu pe parcursul semestrului și alte contexte decât 50 de întrebări grilă formulate să te încurce sau o înrebare la un examen oral pe care poate nu reușești să o răspunzi perfect pentru că ești emotiv.

Anyway, poate există persoane cărora le place sesiunea și dau randament mai mare sub presiune, dar eu consider că nu avem nevoie de o perioada stresantă care ne strică somnul și nu ne aduce nici un beneficiu.

Feel free to let me know what you think!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: