Băiatul cu Pijamale în dungi. Un scurt review.

Sinceră să fiu habar nu aveam cât de cunoscută este această carte când am cumpărat-o. Nu aveam nici o idee că există chiar și un film inspirat de ea. Anyway să spunem că imi dau seama de ce a ajuns faimoasă.

Acțiunea cărții îl urmărește pe un băiețel în vârstă de 8 ani, fiul uni comandant al armatei germane în al II-lea Război Mondial. Bruno și familia sa trebuie să se mute la ”OUT WITH” și să-și părăsească vechea locuință din Berlin din cauza job-ului tatălui lui Bruno, care avea o misiune foarte importantă de îndeplinit pentru der Führer.

Ajuns la OUT WITH ( toți știm că defapt se face referință la Auschwitz) Bruno, fiind foarte plictisit se uită pe geam și vede în depărtare un gard înalt și mulți oameni îmbrăcați în pijamale cu dungi. Evident ca un copil de 8 ani Bruno se gândește că cel mai probabil acolo se află o fermă și că sigur va găsi pe cineva cu care să se joace acolo. În scurt timp Bruno își face un nou prieten, Shmuel, care trăiește de cealaltă parte a gardului. Cu toate că Bruno are dificultăți foarte mari în a înțelege ce se petrece dincolo de gard și de ce Shmuel vede viața atât de diferit, cei doi se înțeleg foarte bine. Până într-o zi… ( Aici e partea când vă las în suspans ca să citiți și voi cartea)

Povestea este într-adevăr tare drăguță și evidențiază frumos contrastul dintre viața trăită de populația privilegiată din Germania și evreii condamnați. Sincer cred că este puțin tras de păr faptul că Bruno este atât de clueless, dar na să zicem că are 8 ani și lumea nu-i răspunde la întrebări.

Cu toate că John Boyne descrie cât de cât complex povestea și adaptează emoțiile in perspectiva unui copil de 8 ani lipsește acel ”quelque chose” care să sensibilizeze publicul la mesajul transmis. Acest lucru este mult mai frumos întruchipat în film, poate și din cauza faptului că este mai ușor să empatizezi cu imagini decât cu cuvinte.

De obicei nu îmi place niciodată filmul mai mult decât cartea, dar de data aceasta trebuie să recunosc că filmul este mai bun.

Și pe lângă asta actorul care îl joacă pe Bruno este Otis din Sex Education. Motiv în plus să te uiți și la film.

Per total cartea este ușor de citit și transmite o poveste frumoasă ce ne reamintește cât de sincere și pure sunt prieteniile la o vârstă fragedă.

PS: Nu ezita să pui mâna pe această carte. Este la reducere pe Elefant.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: