Prima impresie-conteaza?

De când eram foarte mică m-am familiarizat cu conceptul de „prima impresie”. Încă îmi aduc aminte cum mă pregăteam pentru examenul de bilingv ( trebuia dat in clasa a 8-a pentru a intra la liceu cu profil biligv engleză-Nu l-am folosit) și doamna profesoară care era incredibil de scary ne spunea mereu că prima frază pe care o spunem este decisivă pentru că examinatorii iși fac imediat o „primă impresie”. Mă rog, îmi place să cred că m-am maturizat puțin de atunci și ca și orice adult cu dorințe de dezvoltare personală am început să citeșc cărți și să urmăresc tot felul de sfaturi de pe internet: Prima impresie este cea mai importantă! TREBUIE să faci o impresie bună. Este decisiv în carieră să te placă lumea din prima!

Ca orice alt student în carantină, care are cantități industriale de învățat am decis că este mult mai important să mă gândesc daca chiar este atât de importantă această primă impresie de care tot auzim cu toții. Mi-am întrebat prietenii ce cred despre asta, în sensul că i-am rugat să aleagă daca prima impresie este importantă, neimportantă sau câteodată importantă. Majoritatea au spus că este importantă în anumite cazuri, iar restul au decis că este într-adevăr importantă. NIMENI nu consideră ca nu este deloc importantă. (Evident termenul de nimeni fiind o exagerare grosolană, având în vedere că am întrebat un grup restrâns de oameni și cu siguranță există în lumea asta oameni pentru care prima impresie este complet indiferentă.) Așa, deci și prietenii mei, reprezentanții generației mele consideră că prima impresie este importantă, dar oare de ce?

Singura explicație la care am ajuns este că prima impresie este importantă pentru că poate decide dacă cineva va vrea să se apropie de tine suficient încât să te cunoască și să iși facă o impresie adevărată. See what I did there? Impresie adevărată. Asta înseamnă oare că prima impresie este una falsă? Ca să răspund și la dilema asta am apelat tot la prietenii mei atât mai vechi cât și mai noi și i-am intrebat dacă și-au schimbat părerea despre mine de când ne cunoaștem. Evident am primit atât răspunsuri de DA cât și de NU ( depinde cine în ce zi m-a cunoscut- sunt foarte influențată de vreme). De obicei sunt surprinsă de ce părere au oamenii despre mine prima dată când mă cunosc pentru că, consider că este important pentru dezvoltarea mea ca individ să conștientizez cum sunt percepută.

Ideea este că fiecare individ estte atent la altceva atunci când cunoaște o persoană: cum îi stă părul, cum e îmbrăcată, zâmbește sau nu, vorbește mult sau tare etc. Evident toate lucrurile pe care tocmai le-am enumerat sunt cât se poate de superficiale, dar oricât de nasol sună în ziua de astăzi este important cum arăți, daaaaar nu este sub nici o forma definitoriu. Cred că fiecare dintre noi a fost cel puțin o dată în situația să cunoască o persoană la 12:40 și la 12:45 să tragă concluzii de genul ”îmi place de ea/el” sau ”doamne ce mult vorbește fata asta, sigur e plină de ea”- aka prime impresii. Este firesc și uman să tragem concluzii de genul, dar ca să nu ne transformăm în niște superficiali dezgustători ar fii indicat să nu dăm block persoanei respective doar bazându-ne pe prima impresie.

Sincer nu știu exact unde voiam să ajung, dar cred că concluzia acestei mici serii ”Iulia scrie chestii random” este că prima impresie este intr-adevăr importanta 80% din cazuri, ne ajută să ne dăm seama cu cine dorim să mai discutăm, cine ne inspiră și cine ar putea să ne devină prieten/ mentor. Dar sub nici o formă nu cred că ar trebui să ne concentrăm pe a face o anumită impresie ci doar să încercăm sa fim cât mai autentici posibil și să arătăm mereu lumii cine suntem cu adevărat.

PS: cum mai merge carantina?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: